Atingo

Atingo

Where publishers and libraries meet

Svenska English

Välkommen!

Atingo är en öppen plattform för utlåning av eböcker.

Genom Atingo kan bibliotek och förlag komma överens om pris, tillgänglighet och villkor i realtid.

Atingo för alla

Vad är Atingo?

Atingo är en öppen plattform för utlåning av eböcker. Genom Atingo kan bibliotek och förlag komma överens om pris, tillgänglighet och villkor i realtid.

Varför behövs Atingo?

Atingo låter bibliotek bygga ebokssamlingar utifrån sina egna kriterier samtidigt som förlag får full kontroll över vilka villkor som ska gälla för utlåning av deras titlar. Bibliotek och förlag har allt att vinna på att samarbeta!

Hur fungerar Atingo?

Atingo är en mötesplats för bibliotek och förlag. Böcker från medieleverantörer som exempelvis Publit slussas till Atingo, där bibliotek genom ett lättanvänt gränssnitt kan välja vilka böcker de vill ha i sin katalog.

Vad kostar Atingo?

Utöver det pris som ett förlag angivit för en ebok debiteras biblioteket 1 krona per utlån. Varje gång en ebok lånas ut behåller Atingo tio procent av förlagets intäkt.

Vilka har grundat Atingo?

Atingo är grundat av Publit, en publiceringstjänst för förlag, och Axiell, infrastrukturleverantör till bibliotek.

Vad vill Atingo?

Atingo vill vara drivande i att skapa ett fungerande och hållbart system för utlåning av eböcker på bibliotek. Vår ambition är att göra kedjan från författare till läsare via förlag och bibliotek kort och sammanhängande. Atingo är en öppen plattform för utlåning av eböcker.

Atingo för förlag

Hur gör jag mina böcker tillgängliga för bibliotek?

Idag är det enklaste sättet att gå till publit.se, skapa ett konto och ladda upp din bok. Atingo dyker då upp som en av flera återförsäljningskanaler. Du avgör om du vill använda DRM, och bestämmer sedan vad biblioteken ska betala för att låna ut din bok. Atingo är öppet för alla innehållsleverantörer och har som mål att ha så många leverantörer av innehåll som möjligt.

Vilka bibliotek når jag genom Atingo?

Alla bibliotek kan integrera direkt mot Atingo, genom en API-nyckel. Atingo är redan integrerat med Axiell, som i dagsläget når en stor majoritet av alla svenska folkbibliotek. Internationellt räknas Axiell som det femte största bolaget i världen inom bibliotekssektorn.

Hur sätter jag priset på en bok?

Det fungerar precis likadant som för alla andra återförsäljningskanaler. Du bestämmer själv vad en bok ska kosta. Om det är ny titel är det möjligt att du vill ha ett högre pris än om det är en äldre.

Kannibaliserar utlåning av eböcker på försäljningen?

Det finns en utbredd rädsla för att utlåning ska inverka negativt på försäljningen, men de studier som gjorts visar på raka motsatsen. Digital Book World berättade till exempel att 40 procent av alla eböcker som lånades ut på amerikanska bibliotek köptes av låntagarna när lånetiden tog slut.

Varför ska jag samarbeta med bibliotek?

Ingen älskar dina böcker så mycket som biblioteken. Deras enda önskan är att sprida den kärleken och få alla att läsa dina böcker. De är din supportavdelning, ditt showroom och dina händer i den lokala myllan. Biblioteken bygger ett läsande samhälle.

Det låter alldeles för enkelt. Har jag missat någonting?

Du har förmodligen inte missat någonting alls. Men det bästa sättet att lära sig är förstås att prova själv. Gå till publit.se och gör dina böcker tillgängliga för utlåning.

Atingo för bibliotek

Hur använder jag Atingo?

Börja med att skapa ett konto här ovanför. Genom ett lättanvänt gränssnitt kan du sedan skräddarsy din katalog utifrån en mängd olika filter, som exempelvis pris, förlag, författare och antal utlån per låntagare.

Vilka eböcker finns i Atingos utbud?

Atingo är integrerat med Publit, som jobbar med närmare 300 svenska förlag och har en samlad katalog på omkring 3500 eböcker. Genom Atingo erbjuds alla förlag knutna till Publit att göra sina eböcker tillgängliga på svenska bibliotek. Ambitionen är att lägga till fler distributörer och innehållsleverantörer löpande.

Kan jag prova Atingo, för att lära mig mer?

När du skapat ett konto så kommer du till vår beställningssida, där du kan klicka dig runt för att lära dig hur allting fungerar. Pengar dras först när du registrerat din budget. Vi hoppas att du kommer att tycka att beställningssidan är lätt och överskådlig, men om det ändå dyker upp frågor så har vi skrivit en utförlig FAQ. Självklart får du gärna höra av dig till oss med frågor!

Hur hamnar eböckerna i vårt bibliotekssystem?

När du har beställt en titel skickas katalogposterna via Libris till ditt bibliotekssystem. Det enklaste sättet att göra titlarna tillgängliga för låntagarna är att använda Axiells eHUB, som redan är integrerad mot Atingo. Med eHUBen på plats är det bara att tuta och köra. Men det går bra att använda Atingo även med andra lösningar. När du skapat ett konto på Atingo får du en API-nyckel, som du själv kan integrera i ditt bibliotekssystem, för att hantera din katalog.

Vad är eHUBen?

Er webbplats är ert digitala bibliotek. eHUBen gör det möjligt för låntagarna att stanna där, i ert bibliotek, istället för att slussas iväg till en anonym tredjepartsleverantör. Lånet registreras i ditt bibliotekssystem, ger utlåningsstatistik och visas på låntagarens konto. eHUBen lägger löpande till allt fler medieleverantörer och ser till att allting fungerar som det ska.

Sagt om oss